Home / Novosti

Vesti iz CISAC-a

ODRŽANA SKUPŠTINA CISACA

05.06.2020
Na Skupštini koja je održana elektronskim putem, zbog epidemije korona virusa i u čijem je radu i odlučivanju učestvovao i Sokoj, pored izmene Statuta ove organizacije i promene predsednika, kao i izbora novih potpredsednika, doneto je i više drugih važnih odluka vezanih za rad ove organizacije, ali i Organizacija članica, među kojima je i Sokoj.

detaljnije »

REGIONALNA SARADNJA

29.11.2019
Već drugu godinu za redom, Cisac, krovna autorska svetska organizacija, čiji je Sokoj dugogodišnji član, organizuje skup kome prisustvuju organizacije muzičkih autora iz Regiona, koji pre svega uključuje ex YU države, ali i regulatorna tela iz tih Država, koja se bave regualtivom u vezi sa autorskim pravima ( npr. Zavod za intelektualnu svojinu iz Srbije). Akcenat skupa je na podizanju nivoa saradnje izmedju ovih tela i organizacija, ističe Dejan Manojlović, direktor Sokoja.


detaljnije »

Glasanje o Direktivi Evropskog parlamenta: Propuštena prilika, ali rad na unapređenju autorsko pravne zaštite za autore celog sveta se nastavlja

06.07.2018
Pariz, 5. jul 2018. - Evropski parlament je, tesnom većinom, glasao protiv nacrta Direktive o autorskom pravu. Direktiva bi bila rešenje najveće mane digitalnog tržišta, što bi pomoglo milionima autora širom sveta da ostvare fer nadoknadu za svoja dela koja koriste najveće svetske digitalne platforme.

detaljnije »

Poziv svim autorima CISAC-a širom sveta: podržite novo uređenje autorskih prava u Evropi

02.07.2018
Evropski parlament će, sledeće nedelje, glasati za najznačajnije zakone koji će imati velikog uticaja na autore i muzičke pisce u poslednjih 20 godina.

detaljnije »

Održan je Evropski komitet CISAC-a u Beogradu

11.04.2018
Međunarodna konfederacija društava autora i kompozitora (CISAC), održala je dvodnevnu konferenciju evropskih autorskih društava u Beogradu a domaćin konferencije bilo je srpsko udruženje za zaštitu muzičkih autorskih prava Sokoj. Ovo je prvi put da se ovaj CISAC-ov skup održava u ovom delu Evrope.

detaljnije »

Objavljen je Godišnji izveštaj CISAC-a za 2015. godinu

24.11.2016
Međunarodna konfederacija autorskih društava i kompozitora CISAC je objavila Godišnji izveštaj za 2015. godinu.


detaljnije »

CISAC pozdravlja imenovanje Lorana Kontinija na mesto šefa Misije za kolektivnu zaštitu i autorska prava

27.07.2015
 CISAC pozdravlja imenovanje gospodina Lorana Kontinija na mesto šefa Misije za kolektivnu zaštitu i autorska prava, od strane francuske vlade i Ministarstva spoljnih poslova. detaljnije »

Evropski parlament prepoznaje važnost autorskih prava

20.07.2015
Evropski parlament u Strazburu usvojio je izveštaj Odbora za pravna pitanja koji revidira Infosoc direktivu (2001/29/EC). Evropsko udruženje društava autora i kompozitora (GESAC) je pomno pratilo usvajanje izveštaja i srdačno čestita Evropskom parlamentu na prepoznavanju brige o dobrobiti autora i o potrebi za oprezom pri pristupanju reformi autorskih prava. detaljnije »

Generalna skupština BIEM-a i CISAC-a

10.06.2015
Ove godine sastanci Generalne skupštine BIEM-a i CISAC-a održani su u Briselu 03. i 04. juna. Ovim sastancima su prisustvovali i predstavnici Sokoja - Aleksandar Kovačević, Ivan Brkljačić i Mirjana tešić Perović
detaljnije »

Izveštaj Sokoja na Evropskom komitetu CISAC

02.06.2015
Ovogodišnji sastanak održan je u aprilu mesecu u Tbilisiju, u prisustvu preko stotinu delegata iz većine evropskih društava. Kao predstavnici Sokoja skupu su prisustvovali Aleksandar Kovačević, direktor i Mirjana Tešić Perović, viši stručni saradnik za međunarodnu saradnju. Među zemljama, koje su podnele svoje nacionalne izveštaje, bila je i Srbija.
detaljnije »

Istorijski sporazum između Sokoja i RTS-a

13.03.2015
Počeo je novi period u odnosima Sokoja i RTS-a. Višegodišnji veliki spor između Javnog servisa i Organizacije muzičkih autora Srbije je završen. detaljnije »

Radionice za komunikacione veštine CISAC-a

12.12.2014
Dvodnevni seminar, u organizaciji CISAC-a, održan je u Budimpešti početkom decembra meseca, pod nazivom Radionice za komunikacione veštine.
detaljnije »

Novi spot CISAC

11.05.2014
Najnoviji video spot, sa ključnim porukama CISAC o poštovanju i zaštiti autorskih prava, prikazan je u okviru izlaganja Cecile ROY, direktorke za komunikacije CISAC, na Evropskom komitetu u Beču, krajem aprila 2014. godine.
 
detaljnije »

Sastanak Evropskog komiteta CISAC

10.05.2014
Sastanak Evropskog Komiteta CISAC održan je u Beču, 29. i 30. aprila 2014. godine u prisustvu preko stotinu delegata iz većine evropskih autorskih društava.
detaljnije »

Veliki izazovi pred autorskim društvima u 2014. godini

25.02.2014
Autorska društva se suočavaju sa velikim izazovima ulaskom u 2014. godinu. I pored velikih promena izazvane digitalnim tržištem, kolektivno upravljanje autorskim pravima je efikasan model za sve stvaraoce. CISAC-ov poslednji izveštaj pokazuje rast od 2% od autorskih tantijema.
detaljnije »

Fer udeo za autore od digitalnog tržišta

07.02.2014
Na najvećem svetskom sajmu muzičke industrije MIDEM 2014, koji je nedavno održan u Kanu, Žan Mišel Žar poznati kompozitor, producent i predsednik CISAC uzburkao je javnost uvodnim govorom.


detaljnije »

Deseti jubilarni seminar CISAC u Budimpešti

02.12.2013
CISAC-ov seminar o dobroj praksi u upravljanju kolektivnim organizacijama i o odnosu nadzornih organa i organizacija za kolektivno upravljanje muzičkim pravima u centralnoj i istočnoj Evropi održan je u Budimpešti 27. i 29. novembra 2013. godine, u organizaciji mađarskog društva ARTISJUS.


detaljnije »

Svetski samit stvaralaca i Generalna Skupština CISAC i BIEM

10.06.2013
Svetski samit o zaštiti autorskih prava održan je ove godine u Vašingtonu 4. i 5. juna, a Generalna skupština CISAC i BIEM 6. i 7. juna. Kao predstavnici Sokoja, sastancima u Vašingtonu, prisustvovali su Dragan Brajović, Aleksandar Kovačević i Mirjana Tešić Perović
detaljnije »

Najava Svetskog samita o autorskom pravu

07.06.2013
Svetskom samitu o autorskom pravu, koji se upravo održava u Americi, prisustvuju i predstavnici Sokoja.
detaljnije »

Sokojev izveštaj za 2012. godinu na Evropskom komiteta CISAC

29.04.2013
Ove godine dvodnevni sastanak Evropskog Komiteta ove međunardone organizacije, čiji je i Sokoj član, održan je u Bratislavi (Slovačka) 23. i 24. aprila 2013. godine u prisustvu gotovo stotinu delegata iz većine evropskih muzičkih autorskih društava. Sokoj je podneo svoj nacionalni izvešta u kome se naročito osvrnuo na donošenje novog Zakona o autorskom i srodnim pravima u Srbiji.
detaljnije »

CISAC pozdravlja predlog direktiva Evropske Unije

17.07.2012
CISAC Press release - Unaprediti pravila upravljanja autorskih društava i dobrobit online dozvola autorima širom sveta. CISAC pozdravlja predlog direktiva Evropske Unije za kolektivno upravljanje autorskog i srodnih prava i multiteritorijalne dozvole korišćenja muzičkih dela za online korisnike na domaćem tržištu.
detaljnije »

Generalna skupština CISAC-a i BIEM-a

10.06.2012
Sastanci Generalne skupštine CISAC-a i BIEM-a održani su u Dablinu (Irska) 07. i 08. juna. Ovim sastancima, kao predstavnici Sokoja, prisustvovali su Srđan Hofman, Aleksandar Kovačević i Mirjana Tešić Perović.
detaljnije »

Sastanak Odbora za komunikacije CISAC održan je u Zagrebu

30.05.2012
Dvodnevni sastanak Odbora za komunikacije CISAC održan je od 09. do 11. maja u Zagrebu.
detaljnije »

Preminuo je Robin Gib

21.05.2012
Preminuo je Robin Gib poznati umetnik i predsednik CISAC-a posle duge i teške bolesti.
detaljnije »

CISAC-ova stručna obuka

30.11.2011
Dvodnevna stručna obuka, namenjena dokumentaciji i raspodeli muzičkih društava, održana je u organizaciji CISAC-a, u Budimpešti, 22. i 23. novembra 2011. godine.
detaljnije »

Studija o Bazi podataka o globalnom repertoaru

24.11.2011
Projekat "Baza podataka o globalnom repertoaru" započet je na zahtev Evropske komisije 2009. godine s ciljem da istraži kako se "Baza podataka o globalnom repertoaru" za muzička dela može napraviti i razvijati.
detaljnije »

Svetski samit o autorskom pravu

01.07.2009
Predstavnici Sokoja prisustvovali su Svetskom samitu o zaštiti autorskog prava, koji je održan u junu mesecu, u Vašingtonu, pod sloganom Nove granice za stvaraoce na tržištu.
detaljnije »

Evropski komitet CISAC-a

12.05.2009

Evropski komitet CISAC-a održan je krajem aprila u Švedskoj
detaljnije »

Pred Svetski samit o autorskom pravu u Vašingtonu

09.04.2009
Dvodnevni Svetski samit o autorskom pravu, koji se održava u junu mesecu u Vašingtonu, pod sloganom Nove granice za stvaraoce na tržištu, okupiće uticajne umetnike iz celog sveta, autorska društva, televizijske kompanije, internet provajdere, operatere mobilne telefonije, proizvođače hardvera, pravne eksperte i političare.
Konferenciji u Vašingtonu prisustvovaće i predstavnici Sokoja.
detaljnije »

Profesionalna pravila CISAC-a

09.03.2009

Sva autorska muzička društva moraju poslovati u skladu sa Profesionalnim pravilima. CISAC je doneo set obavezujućih pravila, Profesionalna pravila, kako bi sve njegove članice delovale po najboljim poslovnim, administrativnim, finansijskim i tehničkim standardima.
detaljnije »

Bendik Hofseth: Vodeći glas za autorska prava

06.02.2008

Bendik Hofseth, norveški kompozitor, saksofonista i predsedavajući CIAM, poznat je kao član legendarnog jazz sastava "Steps Ahead". Hofseth-ova muzika prevazilazi jazz, klasičnu i popularnu muziku, što je i pokazao kroz 8 albuma koje je do sada izdao, i kroz veliki broj partitura koje je napisao za film, pozorište i televiziju. Istovremeno, obavlja funkciju predsednika Međunarodnog saveta autora muzike Cisac-a.

detaljnije »

Nicolas Motsatse, CISAC: Efikasnost i transparentnost: uspostavljanje ravnoteže

15.01.2008

Reč "efikasnost" i u nešto manjoj meri "transparentnost" su neke od najčešće korišćenih i ponekad zloupotrebljenih reči/koncepata u poslovnom svetu u današnje vreme. Efikasnost je može opisati kao postizanje planiranih rezultata uz obezbeđivanje optimalne ravnoteže u troškovima, kvalitetu i vremenu, ističe Nicolas Motsatse, podpredsednika Odbora direktora CISAC-a.

detaljnije »

Robin Gibb: Stvaraocima je potrebno dati šansu da prežive (Stayin' Alive)*

27.12.2007

Intervju Robina Gibb-a (čuvenog kompozitora-tekstopisca grupe "Bee Gees" i Predsednika CISAC-a) objavljen 12. decembra 2007. u francuskim dnevnim novinama "Le Figaro".
- Danas vam se obraćam, ne kao jedan od poznatih glasova grupe "Bee Gees", već u svojstvu Predsednika CISAC-a, i govorim u ime 2,5 miliona autora i kompozitora koje CISAC predstavlja...

detaljnije »

Godišnji seminar CISAC/BIEM za društva Centralne i Istočne Evrope

22.11.2007

Izveštaj sa godišnjeg seminara CISAC/BIEM za društva Centralne i Istočne Evrope na temu: Pravila dobrog poslovanja: Odnos društava za kolektivno ostvarivanje autorskih prava i njihovog članstva. Seminar je održan u Budimpešti 15. i 16. novembra 2007. godine.

detaljnije »

Zaključen bilateralni ugovor sa društvom EAU iz Estonije

15.06.2007

Sokoj je zaključio bilateralni ugovor sa autorskim društvom EAU (Estonija) za prava javnog emitovanja, izvođenja i saopštavanja javnosti muzičkih dela.

detaljnije »

Održan prvi CISAC samit: Autori imaju prednost

05.06.2007

U Briselu je 30. i 31. maja 2007. održan prvi Samit CISAC-apod nazivom "Autori imaju prednost". Samitu je prisustvovalo preko 500 delegata i 76 govornika, među kojima su bili i predstavnici Sokoja. Dan po održanom Samitu, u Briselu su održane Generalna Skupština CISAC-a i Generalna Skupština BIEM-a.

detaljnije »

Održan sastanak Evropskog komiteta CISAC-a

16.04.2007

Na sastanku Evropskog komiteta CISAC-a, održanog 23. i 24. aprila 2007. godine u Talinu (Estonija), bilo je prisutno 62 predstavnika iz 35 evropskih autorskih društava. Kao predstavnik Sokoja, sastanku je prisustvovala Marija Obradović, stručni saradnik za međunarodnu saradnju.

detaljnije »

Sokoj domaćin regionalnog CISAC sastanka

28.03.2007

Sokoj je bio domaćin regionalnog sastanka Radne grupe CISAC-a muzičkih autorskih društava za jugoistočnu Evropu. U okviru ovog vrlo značajnog međunarodnog skupa održano je nekoliko sastanaka, na kojima su razmenjena mišljenja i iskustva autorskih društava na regionalnom nivou.

detaljnije »

Poseta Sokoju predstavnika Cisac-a i Beim-a

31.10.2006
27. oktobra 2006. godine Mitko Čatalbašev, direktor CISAC-a i BIEM-a za Evropu bio je u prijateljskoj poseti Sokoju i upoznao se sa novim rukovodstvom. detaljnije »